Wave SM 5.9. Yyteri, Pumppari

Samuli Hämäläinen 3. Wave SM 2020 kilpailussa

Aaltopurjelautailun SM-kisoja ei saada käytyä joka vuonna. Järjestäminen on haastavaa, sillä vaaditaan riittävän kova tuuli oikeasta suunnasta, ja aaltoja, sekä joku viikonlopun päivistä. Kilpailun historiassa osanottoa on ollut yleensä aika hyvin. Viime vuodet kilpailu on ollut pienempi tapahtuma, ehkä osin siksi, että järjestämisestä vastaa vain yksi maahantuoja, ja toisaalta jengi haluaa ehkä ennemmin nauttia vähistä keleistä, kuin seistä rannalla odottamassa omaa lähtöä.

Tänä vuonna keli Porissa oli hyvä. Pollarilla oli paljon porukkaa aamulla. Kilpailun tuomaristo päätti ajaa kisan kuitenkin Pumpparilla, jossa tuomarointi olisi helpompaa. Tämä siirtopäätös osaltaan vaikutti siihen, että kisaajia oli tänä vuonna vain neljä. Jos kisa olisi pidetty Pollarilla olisi ehkä saatu rekrytoitua enemmän porukkaa mukaan.

Itse kisa ajettiin yhtenä 20 min lähtönä, jossa siis oli neljä surffaria, ja yksi tuomariston edustaja vesillä, ja kaksi rannassa. Olosuhde oli hyvä, mutta haastava. On-shore tuuli, eli aallot ja tuuli tulevat samasta suunnasta, joka vaikeuttaa ulos kryssimistä. Pumppari on myös haastava paikka päästä ulos rannasta. Kaikki kisaajat uiskentelivat vuorollaan, kun isompi aalto kaatui päälle ulos mennessä.

Tuomo "Naali" Naalisvaara

Parhaiten olosuhteet hallitsi Tuomo ”Naali” Naalisvaara, jolla on yhtenä harvoista suomalaisista kokemusta PWA-wavekisoista, ja pitkät leiritykset Gran Canarian Pozossa ja Hawajilla. Tuomo ottikin omansa ilmavilla backloopeilla, ja radikaaleilla käännöksillä aallolla. Kilpailussahan tuomaroidaan ulospäin surffatessa hyppyjä, ja rantaan päin ajettaessa aallolla ratsastusta (waveriding). Toiseksi parhaat movet sai aikaan Tampereellakin vaikuttanut Romain Sibois, joka on viime vuosina kehittynyt kovaksi aaltomieheksi. Hyviä käännöksiä aallolla, ja table top-hyppy, sekä hyviä backloop-yrityksiä. Itse sijoituin kolmanneksi. Hyppyjä en saanut aikaiseksi, mutta muutaman hyvän aallon sain alle. Harmikseni paras aaltoni oli lämmittelyssä, juuri ennen kuin kisa alkoi. Tuskin tuo silti lopputuloksiin olisi vaikuttanut. Kelin haastavuudesta kertoo se, että neljäs osallistuja -ihan kokenut wave-kuski hänkin- jätti leikin kesken, kun ei päässyt kertaakaan ulos rannan murtuvista aalloista.

Tulevaisuudessa kilpailua pitäisi kehittää niin, että kiinnostus olisi suurempaa. Enemmän järjestäviä tahoja, tai esim. kutsu-kilpailu menettely voisivat nostaa kilpailun osallistujamäärää ja profiilia. Mukava kuitenkin, että tämäkin järjestettiin, ja pidettiin wave-kisausta tässä maassa kartalla.

Samuli Hämäläinen

Romain Sibois

Teksti: Samuli Hämäläinen, Kuvat: Mikko Simula