Wing & Foil Surfing

Wingsurf on tuore tuuliurheilulaji jonka suosio kasvaa maailmalla valtavaa vauhtia. Vesku on kirjoittanut lajista ja välineistä kattavan selostuksen. Tuo on luettavissa Suomen harrastajien facebook sivustolta, samoin kuin muuta lajiin liittyvää keskustelua: https://www.facebook.com/groups/310362833330292

Tampereella on hyvät olosuhteet harrastaa wingillä. Järvellä tuulet ovat monesti vaihtelevia ja puuskaisia, joihin laji on omiaan. Siipi antaa mahdollisuuden lähes 100% depoweriin, eli tarvittaessa siivestä saa lähes kaiken tehon pois jos tuuli yltyy liiaksi. Toisaalta taas laudan alla oleva foili mahdollistaa sen, että laudalla voi liitää jonkinaikaa jolloin tuulessa olevat reiät eivät myöskään haittaa niin paljoa.

Välineet mahdollistavat lähdön hankalistakin paikoista. Koko setin pystyy kantamaan kerralla lyhyitä matkoja. Rannassa tarvitaan vain muutama metri tilaa, jotta siiven saa pumpattua ja vietyä veteen. Pidempiin matkoihin voi kuljetukseen käyttää kokoontaittuvia pyöriä joiden avulla paketin voi vetää pidemmänkin matkaa ilman turhaa hikoilua.

Varusteista

Tampereen olosuhteisiin suosittelisin 80kg aloittelijalle seuraavanlaista settiä:

6m2 siipi, +2000cm2 foili ja lauta, jossa pituutta 5'5-6'5 ja litroja 100-140, riippuen tasapainosta sekä aiemmasta lautailukokemuksesta. Oikeanlaisilla välineillä on mukavaa aloittaa kun pääsee heti liikkeelle. Kehitys on myös nopeampaa kun aika ei mene uimiseen vaan surffaamiseen. Alussa tarvitsee enemmän tuulta, mutta sitä myöten kuin tekniikka kehittyy, pääsee pienemmässä ja pienemmässä tuulessa liikkeelle.

Tampereen spotit

Aloittelijalle Tampereella on Pyhäjärven puoli huomattavasti mukavampi, koska Näsijärven puolelle nousee tuulisella kelillä isompaa aaltoa joka etenkin alussa tekee laudalla tasapainoilun hankalaksi. Kun foililla ajo sujuu hyvin, Näsijärven aalto tarjoaa mahdollisuuden aaltosurffaukseen, joka on yksi lajin parhaita puolia.

1. Pyhäjärven suosituin spotti on Raholan uimaranta. Auton saa lähelle rantaa ja ranta syvenee nopeasti ja taukoja on helppo pitää. Ranta yleensä on rauhallinen eikä etenkään syksyn tuulisilla keleillä uimareita juuri ole. Aloittelijalle hyvä harjoituspaikka on rannan länsireuna jossa on pidempään kahluusyvyistä vettä. Alatuulessa on jonkinmatkaa rantaa johon voi valua kun opettelee ylätuuleen nousua.

2. Saarenkärjessä on myös pitkälti kahluusyvyistä vettä, jossa lyhyellä foilimastolla on hyvä harjoitella ylätuuleen nousua. Tosin vesikasvillisuutta saattaa joutua välillä irroittelemaan foilista. Muutoin Tampereen rannat ovat alussa hivenen haastavia jos ei ylätuuleen nousu onnistu.

3. Turrin uimaranta Pyhäjärven toisella puolella

Näsijärven puolella hyviä paikkoja ovat:

4. Lentävänniemen uimaranta (2h kiekkopaikka sataman parkissa). Pieni ranta, kesällä monesti uimareita täynnä joten lähtö uimarannasta 50m itään jostain sopivasta välistä.

5. Rauhaniemen ja 6. Kaupin rannat (näihin nousee isompaa aaltoa pohjoistuulilla, rannasta pitää ensin uida ulos laudalla maaten), eivät sopivia paikkoja aloitukseen.

Tampereelta ajaa Yyteriin noin 1,5 tuntia jossa onkin sopivalla tuulella isompaa surffattavaa aaltoa. Aloittelijalle Yyterissä aallokko tuo alussa haastetta. Toisaalta ranta on pitkä, joten rantaa pitkin pääsee hyvin kahlaamaan lähtöpaikkaansa. Pohjoistuulilla Poliisinlahti "Pollari" toimi aloittelijalle myös hyvin. Tuuli on puuskaista koska tulee niemen yli, mutta vesi on hyvin flättiä jolloin laudalla pysyminen on helppoa ja foilille nousua hyvä harjoitella.