Rantaelämää Uudessa-Seelannissa osa 2
Post date: May 15, 2016 11:32:24 PM
Uuden-Seelannin kesä alkaa kääntyä pikkuhiljaa kohti talvea. Paikallisten mukaan ennennäkemättömän pitkään jatkunut lämmin sää alkaa väistyä sateen ja tuulen tieltä. Seuraaville viikoille onkin ennustettu kovia sateita, puuskatuulten ennustetaan nousevan yli 40 solmun ja sääkin viilenee huomattavasti.
Mukavan lämmin sää onkin siis tarjonnut täällä oleskelevalle paljon lämpimiä päiviä harrastaa ja kokeilla surfausta purjeella ja ilman. Kahden viikon takainen koulujen ensimmäisen ja toisen jakson välissä ollut loma tarjoisi mukavaa ja tuuletonta säätä, sekä varsin mukavia aaltoja läheiselle Lyall Bayn rannalle. Vietimmekin siellä siis monta mukavaa päivää surfausta opetellessa. Aivan rannan vieressä olevasta Real Surf kaupasta voi vuokrata haluamansa kokoisia lainelautoja varsin edullisesti.
Hankimme Trademe huutokaupasta yhden käytetyn 6´6" lainelaudan, jonka nuorempi poikani ottikin heti omakseen. Itse vuokrasin 7´4" - 10´1" longboardeja, joiden päältä yritin metsästää aaltoja. Ranta on lainelautailun opetteluun mukavan turvallinen hitaasti syvenevä ja täysin hiekkapohjainen. Vaikka rannalle ei kevyellä kelillä muodostukaan mitään unelma breikkiä ei se meitä haitannut. Nautimme uudesta elämyksestä täysin siemauksin (merivettä :-) ). Välillä leikin bodyboardilla kahden muun lapseni kanssa. Hyvällä säällä ranta on kylläkin aika ruuhkainen, mutta se ei rannan pituuden vuoksi juurikaan haittaa.
Lainelautailun ja bodyboardingin lisäksi olen päässyt tietenkin myös purjelautailemaan. Tuulten voimistuessa päätin hankkia slalom-kaluston rinnalle vähän pienemmän setin. Paikalliselta surfarilta sain ostettua vanhan laudan varsin edullisesti, mutta huomasin pian että 5 neliöinen mukana tuomani purje on hieman liian suuri. Niinpä joudun investoimaan kokonaiseen rikiin vielä muutamia satoja dollareita. Hankinnat ovat myös osoittautuneet varsin toimiviksi ja hyviksi. Totuttelu alle sata litraiseen lautaan vei hetkisen, osa jiipeistäkin menee sillä läpi hienosti ja pakollinen vesilähtö pienellä purjeella on todella helppoa.
Ostamani purje Naish Compact M on nelilattainen wave purje, joka rikataan 3.7 mastoon. Purje tuntuu kaikkeen aikaisempaan kokeilemaani verrattuna todella helpolta käsitellä ja kevyeltä. Vaikka en käyttänytkään 100% hiiliistä mastoa ja puomia. Purjeessa on valmistajan mukaan 4.3 neliöä, mutta sen luvataan antavan voimaa lähelle 5:sta. Tiedä siitä sitten. Minusta se on hyvä, kestävä ja hyvän näköinen purje.
Lauta on puolestaan aika vanha Carbon Art:n freewave 95L lauta ja se tuntuu toimivan minun alla todella hienosti ja nautin sillä purjehtimisesta paljon. Carbon Art on Kiwi merkki ja laudat valmistetaan täällä Pohjois-saarella Taranakissa. Pidän tätä lautaa varsin hyvänä ostoksena hintaansa nähden, joka oli 250$ ( = 150€ ) kahdella evällä.
Pienempien välineiden opettelu, aallot ja kova tasainen tuuli ovat tuoneet tähän upeaan lajiin jälleen mukavan lisämausteen ja tarjoavat hienosti haastetta ja hyviä hetkiä. NW tuuli käy hyvin Plimertonissa olevalle rannalle. Sinne on täältä Island Baysta noin 30 min ajomatka, joka ei tunnu hankalalta.
Rannassa on pukukoppi sekä suihku ja rikaaminen onnistuu nurmikolla. Ranta on hitaasti madaltuva ja siihen muodostuu helposti aaltoja, jotka tarjoavat mukavia hyppyjä. Ranta on melko turvallinen ja jatkuu hiekka/kivi rantana aina Manan kanavaan asti. Välissä on karkeaa kalliota, jonne joutumista tulee ainakin nousuveden aikaan varoa. Hyvällä tuulella siellä varmasti tarvitse surffailla yksin.
Alla muutama kuva Plimertonin rannalta.
Heikossa tuulessa nujutessani sain rikottua 5 neliöisestä purjeesta yhden paneelin. Pikainen tiedustelu paikallisessa Facebook ryhmässä tuotti heiti tulosta ja sain yhteystiedot muutamaan purjeneulomoon. Eikä purjeen korjaaminen tuntunut olevan kovin kallistakaan. Repeämän korjaaminen Linton Sail:ssa olisi maksanut 50$ ja paneelin vaihto maksoi 100$ (= 60€ ). Purje tuntui toimivan mainiosti myös korjaamisen jälkeen.
Surf-terveisin: Markus (FIN-44)